
Czarna porzeczka, czyli super owoc z naszego ogródka
Czarna porzeczka, to obok porzeczki czerwonej i białej (mojej ulubionej), smak mojego dzieciństwa. Do dziadków jeździliśmy często, a tam były wszystkie owoce jakie tylko mogą dojrzewać w naszym klimacie. To dzięki tym wspomnieniom znam smaki jakich dzisiejsze, młode pokolenie nawet nie kojarzy. Jakie miałam szczęście mieć jedną babcię na wsi!
Czarna porzeczka i jej właściwości
Czarne porzeczki zawierają w swoim składzie między innymi:
- antyjocany, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i zapobiegają uszkodzeniu komórek
- witaminę C – garść czarnej porzeczki dostarcza podwójną dawkę tej witaminy, która mobilizuje nasz system immunologiczny do walki z infekcjami
- flawonoidy, które hamują tworzenie się toksycznych związków odpowiedzialnych za choroby nowotworowe
- kwasy fenolowe, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
- witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok
Oczywiście zdajemy sobie sprawę jak zdrowe są owoce i warzywa, ale większości z nas nie udaje się spożyć zalecanej dziennej dawki. Brak czasu, stres, niska jakość żywności powodują, że z trudem przychodzi nam realizacja zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania.
Tu swietnie sprawdzą się wysokiej jakości suplementy RINGANA. Czarną porzeczkę zawierają saszetki antiox , które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Jeśli masz pytania, skontaktuj się ze mną .
