
Czarna porzeczka, czyli super owoc z naszego ogródka
Czarna porzeczka, to obok porzeczki czerwonej i białej (mojej ulubionej) smak mojego dzieciństwa. Do dziadków jeździliśmy często, a tam były wszystkie owoce i warzywa jakie tylko mogą dojrzewać w naszym klimacie.
Wspominam tamte smaki z utęsknieniem, ponieważ wiem jak wiele (mam na myśli dzisiejszą, plastikową żywność) się przez te wszystkie lata zmieniło. Jakie ja miałam szczęście mieć jedną babcię na wsi!
Czarna porzeczka i jej właściwości
Czarne porzeczki zawierają w swoim składzie między innymi:
- antyjocany, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i zapobiegają uszkodzeniu komórek
- witaminę C – garść czarnej porzeczki dostarcza podwójną dawkę tej witaminy, która mobilizuje nasz system immunologiczny do walki z infekcjami
- flawonoidy, które hamują tworzenie się toksycznych związków odpowiedzialnych za choroby nowotworowe
- kwasy fenolowe, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
- witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok
Wszyscy zdajemy sobie sprawę jak zdrowe są owoce i warzywa. W rezultacie jednak większości z nas nie udaje się spożyć ich zalecanej, dziennej porcji. Brak czasu, stres, niska jakość żywności powodują, że z trudem przychodzi nam realizacja zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania.
Na odporność
Czarną porzeczkę zawierają saszetki antiox, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. I to jest moja propozycja na wzmocnienie odporności naszego organizmu.
Te saszetki są niewiarygodnie skuteczne, ponieważ wspierają codzienną dietę ekstraktami pochodzenia roślinnego oraz zbilansowanym kompleksem biodostępnych witamin i minerałów rozpuszczalnych w tłuszczach. Syntetycznych witamin tu nie znajdziesz.
Jeśli masz pytania, skontaktuj się ze mną

Jeśli masz pytania, skontaktuj się ze mną