Piękny, czerwony kwiat hibiskusa
Moc z natury

Kwiat hibiskusa

Niesamowita moc natury

Każdy raczej zna kwiat hibiskusa, choć może nie każdy widział je na własne oczy. Na mnie te duże i piękne rośliny (w zasadzie ich kwiaty) zrobiły oszałamiające wrażenie. Nie brakuje ich w krajach Afryki i Azji. Noszą nawę kwiatu malwy sudańskiej, ketmii czy chińskiej róży.

Ja to niezwykłe zjawisko zobaczyłam pierwszy raz na urlopie w Kenii. Pamietam dobrze, bo wysokość tych roślin mnie zaskoczyła (to po pierwsze). Poza tym nie sądziłam, że mogą być inne odmiany hibiskusa, które tam mogłam podziwiać na żywo!

Ketmia rozdzielnopłatkowa
Piękny okaz ketmii rozdzielnopłatkowej w Kenii

Okazuje się, że gatunków i kolorów hibiskusa jest mnóstwo. Sadzonki można kupić w sklepach, ale z niewyjaśnionej przyczyny w głowie utkwiło mi, że ta roślina przynosi pecha. Nie wiem, czy jest w tym choć ziarno prawdy, ale na zakup się nie skusiłam.

Kwiat hibiskusa – właściwości

O właściwościach hibiskusa mówi się wiele. Słynie nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, jest również bogatym źródłem składników, które korzystnie wpływają na urodę. Ekstrakt z kwiatu hibiskusa odmładza i regeneruje skórę. Szczególnie popularny jest tonik z hibiskusem. Pielęgnacja twarzy przy jego pomocy daje skórze ukojenie. Znajdziecie go w naszym FRESH tonic calm, którego używam i o którym siało mogę powiedzieć, że takie ukojenie daje.

Poza tym hibiskus jest składnikiem wegańskich kapsułek hydro, a wyciąg z jego kwiatów pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek.

Ketmia róża chińska
Piękny kwiat hibiskusa w Egipcie

Oczywiście hibiskus ma też wiele innych właściwości. Ja zawsze przywożę z Egiptu suszone kwiaty. Herbata z nich (o pięknym czerwonym kolorze) jest nie tylko pyszna, ale też wspomaga odchudzanie, przyspiesza przemianę materii oraz działa oczyszczająco i wzmacniająco. Zarówno na ciepło i na zimno smakuje mega pysznie.

Herbatka z hibiskusa

Jak przygotować herbatkę z hibiskusa? nie jest to specjalnie skomplikowane. Około dwie łyżeczki suszu zalewamy 200 ml wody o temperaturze 95-98 stopni Celsjusza i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Po tym czasie możemy przecedzić wywar (ja tego nie robię). Ponieważ jest lekko kwaśna, smak można sobie urozmaicić:

  • miodkiem, syropem z agawy
  • imbirem, cynamonem, kardamonem
  • miętą, melisą
Herbatka z hibiskusa
Suche kwiaty hibiskusa na herbatkę